Torsk på fisk

rygg1
varför inte skämma bort sig själv en alldeles vanlig onsdag?
rygg
torskrygg i rimlag

 

Roligast har jag när kockandet får ta tid!

 

Som du som läser redan vet eller har förstått så fullkomligen älskar jag att laga mat. Alldeles särskilt sådana dagar när tiden är obegränsad eller jag kommit över någon riktigt smarrig råvara. Kan vara en ledig helg eller en eftermiddag när regnet vräker ner utanför fönstret…
Min akilleshäl i köket har varit det här med att tillaga fisk. Det har aldrig varit en stor del av min kost och hur trist är det inte att få ben i munnen när en ska äta? Fisk har känts svårt, krångligt och omständligt. Tills för några månader sedan, då jag började jobba med fisk någon eller några dagar i veckan. Plötsligt kan jag namnet på en hel massa fiskar, har jag provlagat flera av dem, kan jag filéa hjälpligt- en helt nytt matuniversum har öppnat sig!
Har hur mycket som helst kvar att lära mig men det är ju bara roligt, eller hur?

Bästa tipset jag själv fått är att rimma fisken innan tillagning. Detta kan man göra på olika sätt, själv tycker jag det är enklast att koka en rimlag, låta den svalna och sedan hälla lagen över din filé. Låt dra in i 20-30 minuter och du kommer ha en bit fisk som är något fastare i köttet och har en perfekt sälta. Sedan är det bara steka i pannan, lätt som en plätt.

———-

Torskrygg med vitvinssås
4 personer

700-800 g torskrygg
3 st charlottenlökar
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
3 dl fiskfond
smör till stekning
salt, vitpeppar

1. Finhacka charlottenlöken och stek denna mjuk i en klick smör.
2. Slå på vin, grädde och fiskfond. Reducera (koka ned) till hälften av vätskan återstår.
3. Sila såsen, red med Maizena eller liknande och smaka av med salt & vitpeppar.
4. Koka upp en rimlag bestående av en liter vatten & en halv deciliter salt, låt svalna.
5. Lägg torskryggen i en lämplig form & häll över rimlagen. Låt dra i 20-30 minuter.
6. Torka av torskryggen med en bit hushållspapper innan du hettar upp en stekpanna och fräser fisken i smör. Om torskryggen har skinn börjar du med ca 3 minuter på skinnsidan för att sedan vända och steka ca 1 minut på köttsidan.

Servera din fina firre med utvalda grönsaker & vitvinssås!

 

✴︎✴︎✴︎

6 thoughts on “Torsk på fisk

 1. Låter ju helt fantastiskt gott! Jag har oxå lite svårt att tillaga fisk så detta ska jag absolut prova! De få tillfällen jag äter på restaurang brukar jag beställa fisk för det är ju så gott när det är tillagat av någon som vet vad hen gör. Din firre ser supergod ut! Borde kanske praktisera hos dig i fisken nån dag?! 🙂
  Kram Maria

  1. Berätta vad du tyckte om resultatet sen! För mig är det magic… Praktik i fisken låter ju som en strålande idé 🙂 Kramar

 2. Kul med nya arbetsuppgifter som dessutom öppnar nya världar! Grattis till en toppen arbetsplats!
  T, som en gång lyckades med fisksoppa……

  1. Ja, jag trivs så himla himla bra 🙂
   Hahaha, du måste ha lyckats fler gånger än så! Du är för rolig…

 3. Det ser verkligen magiskt ut o så underbart som du beskriver det så är jag helt säker på att det smakar fabulöst❣
  Du är grym❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *