Syrénsaft

saft
syrénsaften i sin linda

 

Är en sådan där människa som aldrig riktigt förmår följa recept. Kanske därför jag hellre lagar mat hemma än på jobbet? För där är det riktigt viktigt att rätterna smakar lika, ser lika ut och har samma innehåll- varje gång.

I veckan snubblade jag över ett recept på syrénsaft och bestämde mig för att testa. För mig är sommardrycken nummer ett flädersaft (blomklasar som också växer i trädgården) men syrén har jag aldrig kommit på tanken att ta till vara. Förrän nu.
Händer sällan att jag lägger ut recept utan facit i hand men detta får vara undantaget som bekräftar regeln då flera frågat…

Jessicas lila syrénsaft

20 klasar lila bondsyrén
700 gram socker
1,2 liter vatten
2 ekologiska citroner
30 gram citronsyra

1. Rensa bort de grova, gröna ”stammarna” från syrénklasarna.
2. Skiva citronerna.
3. Koka upp vatten & socker, dra från värmen.
4. Lägg ner blomklasarna & citronskivorna i sockervattnet som nyss kokade.
5. Rör ner citronsyra.
6. Ställ svalt i 3-4 dagar, rör om ett par gånger per dag.
7. Sila & häll på flaskor

Det som skiljer mitt recept från andra är mängden socker och mängden citron. De flesta verkar föredra 1 kilo socker per liter vatten och blott en citron. Själv tycker jag syrénens något parfymiga smak behöver balanseras upp med mer syra och att sockermängden bör minskas rejält. Min saft är inte klar att smaka av på två dagar än men den doftar just som jag vill ha den!

Var snäll att berätta om du testat 🙂

✴︎✴︎✴︎

2 thoughts on “Syrénsaft

    1. Saften blev mycket god! Aromatisk utan att vara parfymig- kommer bli tradition i det här huset. Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *