#METOO, stalker

För vara den som håller vad jag lovar så följer jag här upp med sagan om en man som inte hade förstånd nog att skilja på sanning och verklighet.

Jag var knappt eller just fyllda arton år och bodde sedan flera år i egen lägenhet då mitt gymnasium låg en bra bit från hemmet. Minns inte riktigt första gången det hände och förstår fortfarande inte varför. Men nu börjar sagan…

En sprallig vinterdag 1995, när Posten fortfarande levererade oskadda paket, så kom det en försändelse adresserad till just mig. Packade förväntansfull upp ett läppstift format som en erigerad penis, en stor svart dildo och en snäv kjol i latex. Tänkte fnissande att det var vänner som skojade och frågade under de kommande veckorna runt för att få veta vem.
Utan att vare sig någon känd eller okänd beundrare tagit på sig att ha skickat paketet började olusten växa i bröstet. Med tiden anlände fler paket. Porrfilmer, större dildos, än mer vågade kläder och när jag insåg att summan vida översteg vad även de flesta vuxna haft råd att lägga på ett skämt blev jag rädd.

 

Minns med ett skratt hur pappa till punkt och pricka följde mina önskemål och inte ens lämnade ut telefonnumret när min latin-lärare Gun ringde och behövde ha tag på mig 🙂

 

Veckorna blev till månader som gick från vinter till vår och med det gick känslan från olust till vag rädsla.
Hade vid det här skedet kontaktat polisen angående de anonyma paketen och fick för första gången ett ord på vad som hände mig. Jag hade en stalker.

Jag hade en stalker.

En stalker som ringde mig för att berätta att han doftade på mina trosor och läste mina gamla dagböcker. De hade han rotat upp ur soporna jag slängt inför en flytt. Nu i efterhand minns jag det som att jag ständigt bytte telefonnummer och såg mig över axeln.
Minns att jag tyckte det var genant att berätta för mamma och pappa, be dem att under inga omständigheter lämna ut mitt nummer. Samma fick jag göra på extrajobbet.
Minns med ett skratt hur pappa till punkt och pricka följde mina önskemål och inte ens lämnade ut telefonnumret när min latin-lärare Gun ringde och behövde ha tag på mig 🙂

Droppen kom en dag när jag befann mig i föräldrahemmet och fick ett samtal från min egen lägenhet. Han, stalkern satt på min säng och gick undertiden samtalet forsatte igenom mina lådor samtidigt som han stönade.
Fullständigt vedervärdigt och surrealistiskt, ett samtal jag önskat att jag inte behövt vara med om någonsin.

Men en dag ringde min kontakt från Polisen. De hade lyckats spåra honom, ta honom!
Han heter Magnus, är några år äldre än mig och levde ett till synes normalt liv med jobb och bilintresse. Men när poliserna kom in i den lägenhet som bara låg ett hus från mitt fann de arkivskåp fulla med porrfilmer och ”leksaker”.
Jag fick se en bild på både man och bil, fick personnummer, ett besöksförbud utfärdat och kände mig trygg. Har aldrig hört från honom sen.
Polisen jag haft kontakt med från första början frågade mig ifall jag hade frågor som jag ville ha besvarade. Vad har jag gjort? Varför jag? Känner jag dig?

-Och vi har pratat med Magnus i många timmar nu. Han berättar att ni aldrig träffats men att han sett dig, på samma gata som han bor på och blev kär. Du är söt och han vågade inte ta kontakt. Han förföljer dig och har brutit sig in i din lägenhet.

Ridå.

När vi kvinnor nu äntligen talar (bloggar, demonstrerar, delar med oss) om de förutsättningar vi i grunden har mot oss just i och med att vara av ett annat kön än det privilegierade blir jag stolt.

Innan jag själv delade med mig av den lilla hundradels skärva det innebär fanns det inte minsta sekunds oro för egen del. Däremot undrade jag hur de män jag har i mitt liv skulle reagera. Och som jag trodde så reagerade ingen alls.

Inte en enda man jag känner har:

– Ställt en fråga offentligt
– Varit förvånad offentligt
– Visat sitt stöd offentligt
–  Slutit upp i en egen grupp för att förändra villkoren offentligt
– Berättat om egna (kanske motsatta) erfarenheter offentligt

Det är därför jag gråter nu men inte då.

 

❤️

2 thoughts on “#METOO, stalker

  1. Fyyy f-n ! Jag hade DÖTT om någon ringt mig hemifrån mitt när jag inte är hemma 🙈
    Fattar inte att du orkade ta dig upp på två ben igen sen ❤️
    Många kramar ❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *