Matfilosofi & belugapasta

beluga1
belugapasta à la jessica
beluga2
de vackra belugalinserna ser ut som korn av rysk kaviar- därav namnet

 

Det är ingen konst att laga mat när kylen är välfylld…

Sedan en tid tillbaks gör jag mitt bästa för att äta mer varierat och snällt för såväl miljön som samvetet. En idealisk vecka lagar jag tre vegetariska rätter, två fiskrätter och två kötträtter. Ingenting är skrivet i sten men jag lyckas fler veckor än jag misslyckas. Med resultatet att det blir allt enklare att improvisera samt klart som korvspad att det kött en köper ska vara schysst. Minns inte när jag senast åt annat än svenskt, ekologiskt fläskkött till exempel.
Att laga mat när en har kyl, skafferi och trädgårdsland fyllt av härliga råvaror är egentligen ingen konst. Blir desto mer nöjd när jag en söndag rensar i gömmorna och får till en pasta så god att den platsat på åtminstone en enklare restaurang… Ibland händer det och då är det helt okej att ge sig själv en klapp på axeln!

———-

Belugapasta à la Jessica

1/2 gul lök
2 klyftor vitlök
1 stor tomat
3 msk tomatpuré
2 dl belugalinser
1 tärning grönsaksbuljong
1,5 dl gröna ärtor
2 dl vispgrädde
1,5-2 dl riven parmesan
olja till stekning
salt & cajennpeppar
valfri pasta

1. Koka upp pastavatten med en ordentlig mängd salt i en stor kastrull.
2. Koka belugalinserna i buljongen tills de mjuknat. Häll av vattnet men spara detta.
3. Hacka lök & vitlök, fräs mjuka i oljan utan att de tar färg.
4. Hacka tomaten. Fräs tillsammans med lök & tomatpuré.
5. Blanda ner belugalinserna samt ca 1/2 dl av buljongen de kokat i. Häll på grädde & smaka av med cajennpeppar till önskad hetta. Låt såsen bubbla lätt några minuter.
6. Stäng av plattan, rör ner de gröna ärtorna samt den rivna parmesanen. Smaka av med salt.
7. När pastan kokat sig klar men med gott tuggmotstånd drar du pasta med en slev direkt från grytan ner i pastasåsen i stekpannan. Rör om hela härligheten & servera genast.

Smaklig spis!

✴︎✴︎✴︎

3 thoughts on “Matfilosofi & belugapasta

  1. Det är absolut ok att ge sej själv en klapp på axeln!?
    Detta måste absolut prövas, Tack för alla tips??

    1. Berätta gärna om du testat 🙂 Bloggen får bli mitt eget lilla arkiv också, vips föreslår kärleken att jag ska laga ”den där goda pastan” och så har jag ingen aning om när, hur, vilken… Tack för att du läser! ❤️

  2. Jag är absolut en mycket flitigare läsare än skrivare?men jag skall bättra mej på det??!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *