Mannerströms ord om surströmming

en som förstår vad som är smaklökarnas nobel-fest 🙂
färsk kokos är fortfarande godaste snackset

 

”Jag älskar lukten av surströmming, det luktar lika gott som en fransk ostbutik!”

 

I bokhyllan här hemma har det rensats i omgångar och jag överväger att rationalisera bort hela rubbet. Tycker mycket om böcker och dess världar av knarrande doft, men hyllan fylls på i allt mer långsam takt då jag rent ergonomiskt föredrar pocketversionen framför de vackra, inbunda exemplaren. Vill inte leva i en dammig kuliss, tänker jag.

Denna kväll gjorde hon mig glad- bokhyllan. För där finns fortfarande en del kokböcker som är trevliga att bläddra i när inspirationen tagit tillfällig semester. Bläddrade långsamt igenom Leif Mannerströms fiskbok och blev hungrig!
I morgon blir det, om orken och smaken fortfarande vill, helstekt spätta med inspiration av just Mannerström. Hittade även en soppa med spännande tillbehör samt en saltinbakad hel röding som ska provlagas innan hösten blivit vår.

Såväl matlagning och ätandet handlar för mig om lust och passion. Dagar när dessa följeslagare inte är närvarande kan jag just lika gärna skeda i mig havregrynsgröt till middag, framför datorn, på riktigt.

Vad Mannerström mer skrev om surströmming?

Jag älskar lukten av surströmming, det luktar lika gott som en fransk ostbutik!
När jag var sex år gammal dukade farmor Cecilia upp surströmming med tillbehör på balkongen på Hornsgatan i Stockholm. Jag minns det som en fantastisk upplevelse, det var högtidligt och det smakade underbart. Sedan dess är jag i det närmaste beroende. Tredje torsdagen i augusti är traditionellt den den årliga premiären för denna delikatess.
Då är det fest!

Vi har en hel del gemensamt jag och Leif. Som att surströmming är en delikatess och att Sveriges gamlingar SKA få fortsatt bra mat även när den egna kroppen inte längre orkar laga till den.

 

✴︎✴︎✴︎

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *