Fabulös dag i tjänsten!

 

vilhelms1
ett urval av lycka & första gången jag smakar get-parmesan

I dag har jag haft den enorma förmånen att åka på studiebesök tillsammans med min chef. Vi styrde kosan mot Vilhelmsdals Gårdsmejeri och de fantastiska ostar som produceras här. Hade bokat tid på förmiddagen och när vi kom körande till gården sken solen över Österlen som visade upp sitt allra bästa jag. Välkomnades gjorde vi först av två gäss, en vovve, några hönor, getter och en kisse- men snart kom ostmästaren skyndande över gårdsplanen för att be om ursäkt över att vi fått vänta. Ja, det var ju himla jobbigt där i den solgassande idyllen… 
Morgonens sysslor inom osttillverkningen verkade ha blivit försenade, vilket vi fick en ny ursäkt för. Kunde vi tänka oss att snabbt följa med? Ostmassan behövde nämligen genast formsättas. Vi fick raskt på oss vita rockar och vita tofflor och hastade in i rummet där allt händer. Jag säger bara- doooooften! Av getost. Min himmel sicket lyckligt ögonblick i mitt liv. Ögonblicket blev till timmar där i den där lilla byggnaden och vi fick vara med om ett möte människor emellan som jag sent kommer glömma. Prat om ostarna, prat om visioner, prat om livet, prat om gemensamma nämnare, prat om när livet jäklas, prat om bakterier, prat om mjölk, prat om värderingar, prat om produkter, prat om slitet för en liten företagare, prat om skevheten i världen, prat om kärleken till omsorgsfullt producerad mat, prat om känslan i magen när en ser sömnigt ser solen gå upp över slätten, genom fönstret på sitt eget mejeri…

 

vilhelm2
med vilhelmsdals älskar jag allt från engagemanget & konceptet med det lilla gårdsmejeriet till de färdiga produkterna som visar att det går att briljera även som liten producent!

Mitt i allt frågar Lars, som ostmästaren heter, mig om var jag kommer ifrån? Minns inte om han föreslog Umeå. Berättade lika stolt som vanligt att jag är uppväxt i Kiruna och om frågeställaren verkar genuint intresserad lägger jag till ”ja, eller från Björkliden, ytterligare tio mil norrut.” Frågeställaren visade sig i detta fall vara genuint intresserad. Han är nämligen utbildad skidlärare som bott i mina hemtrakter och upplevt en av sitt livs mest värdefulla dagar på skidor från Riksgränsen, till Voitasrita och in i Norge. Han hade svårt att slita sig från historierna om härliga vandringar och hur Rautas (av alla ställen på jorden) på något vis kändes som hemma första gången han passerade. Och hur den känslan fortsätter att drabba honom varje gång han är där. Häftigt 🙂

 

När jag med egna ögon fått se vilket slit som ligger bakom en ost tillverkad med kärlek känns det inte märkligt att den kostar. Snarare märkligt att den inte kostar mer.

 

Utöver pratet och kunskapen fick vi även spana in ostarna som ligger för lagring. Intressant att som idag få se proceduren från ystning, till formsättning och lagring i olika stadier.
Smakprover var det också gott om och det är ju för härligt att från djupet av sitt hjärta himla lyckligt med ögonen samtidigt som en smaskande utbrister:
– Mmmmm, jag uppriktigt avgudar den här osten!

Jag jobbar med ost, har tillverkat någon enklare hobby-variant hemma och tyckt att jag vetat på ett litet ungefär hur det går till. Det visste jag inte.
Och framförallt hade jag ingen aning om jobbet som ligger bakom. Allt från sådden av getternas bete till mjölkningen, rengörningen av mjölktankarna och vikten av hur ostmassan behandlas. Det är en hel vetenskap och när allt, som här, går rätt till är det inte konstigt att osten kostar. Snarare märkligt att den inte kostar mer…

——————-

Efter de fullkomligt omvälvande timmarna i ett fuktigt mejeri styrde vi färden vidare till lunch på Olof Viktors för att avslutas med ett besök på Hammenhögs Gård som tillverkar rapsolja och produkter baserade på densamma. En rapsolja som inte heller den går av för hackor.

Vilken välsignad jobbförmån!

 

✴︎✴︎✴︎

2 thoughts on “Fabulös dag i tjänsten!

  1. Oh vilken tur att det är du som har det jobbet! Inte skulle jag kunna smaka av ost eller ens befinna mig i ett ysteri det skulle blivit hysteri….näsan brinner ju bort bara av att gå in i en affär med bara ostar….. Men härligt är det med roliga arbetsuppgifter!

    T, som promenerat i solen på arbetstid…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *